Brukernavn:
Passord:
 
Husk brukernavn/passord:
 

Klubbinfo:

Medlemsblad 2018 ligger i Rundskriv

 

Referat fra styr emøte 25 februar 2018, se Klubbinfo/Møter

Avisomtale om NTMF. se ARTIKLER

 

Grasrotandel.

Ei oppfordring til brukere av Norsk Tipping. Registrer GRASROTANDELEN på NTMF. Legg inn foreninga sitt orgnr: 990 209 820. Dette koster deg ikke noe, men det drypper litt på foreninga.

************

 

Besøk norges triveligste VW Klubb!

Tempoklubben

       INFO OM FORSIKRING:

       SØK PÅ: www.lmk.no

       og se under Forsikring

 

 

Julemøte på Rødbrygga

Møtereferat

Medlemsmøte på Rødbrygga, Straumen, Inderøy

Dato: 6. desember 2016, kl. 18:00

Ant. møtte medlemmer: 30

Referent: Terje Arnevik, sekretær

Dette var årets julemøte, som i år også, var lagt til Rødbrygga på Straumen, Inderøy. Leder Roar Røssing ønsket velkommen og var meget fornøyd med oppmøtet. Leder overlot ordet til Steinar Røstad, som for anledningen hadde bedt med seg selveste Asmund Bjørken, verdenskjent spillemann og veterankjøretøy-interessert person. Asmund fortalte om et langt liv i bilbransjen som bilselger, med en forkjærlighet for Saab, han eier en Saab 92, modell 1955, som vi fikk se bilde av. Det var for anledningen rigget lerret og videokanon for visning av bilder. Asmund fortalte at han var født i 1933 og kjørte opp i 1951. På den tiden var det mye sandkjøring med lastebil da han hadde interesser i grusuttaket Johnsborg, Verdal. Blant annet kjørte han grus til bygging av Straumbrua i 1954-55. Og hver vår i teleløsninga kunne han telle antall stikkrenner mellom Steinkjer og Verdal, det var 38. På den tiden dominerte Bedford og Austin lastebilmarkedet i Norge, men disse var ikke kjent for spesielt høy kvalitet. Bedre ble det da Volvo Bamse kom, selv om det var små motorer. Kun en gang på alle disse årene var han innblandet i uhell, og det var i en oversvømt jernbaneundergang på Kjæran, Verdal. Etter å ha plukka potet i lang tid i Verdal, kjøpte han sin første motorsykkel for 1900 kr, en Tempo Standard. Han var også eier av Mustad- scooteren, som er i oppbevaring hos Steinar idag. Asmund fortalte om denne at den ikke hadde gearboks, men direkte kjedeoverføring til framhjulet, noe som gjorde scooteren livsfarlig i tung snø. Ellers har Asmund bl.a. eid Opel Super Six og Volvo PV. Så skiftet Asmund emne til musikk, noe han har drevet med på høyt nivå i 75 år. Han har spilt over store deler av verden, bl. a. med egyptere og kinesere, samt på 21 jazzfestivaler i Molde! I 1955 spilte Asmund på Palmehaven i Trondheim, på den tiden et virkelig velrenommert sted. Forøvrig bodde han i byen i årene 1957-95. Så ba Asmund om at Steinar hentet det medbrakte trekkspillet, for nå skulle det bli musikk. Og musikk ble det, til stor applaus, bl.a. lett gjenkjennbare «Frösö-minner» fra 1952. Det er ikke ofte NTMF varter opp med verdensstjerner på sine medlemsmøter.

Etter dette var det tid for nok en Saab-entusiast, Jørgen Røflo, som alltid har med seg en interessant historie som han formidler på en utmerket måte. Denne gangen fortalte han fra aprildagene i 1940 da engelske soldater hadde tilhold på låven på Røskje gård, mellom Sparbu og Røra. Fra gården så de tyske soldater komme marsjerende på RV 50, forbi Berg-gårdene og opp til Røskje. Så smalt det, og dette omtales som trefningen på Røskje. Jørgen hadde med seg hjelmen og dødsmerket til en tysk soldat som falt på Røskje. Også ei granathylse fra trefningen ble vist fram. Soldaten ble begravet i hagen på gården, og senere flyttet til krigsminnegården på Havstein på Byåsen. Hjelmen var skutt hull i, men det var en skikk tyskerne hadde etter at en tysk soldat var falt i kamp. Hvis du vil lese mer detaljert, klikk gjerne på denne linken: http://steinkjerleksikonet.no/index.php?artikkel=786. Videre fortalte Jørgen om at det vinteren 44/45 var store troppeforflytninger langs RV50, stikkord general Dietl og Narvik. Også påska 1945 kom det tyske offiserer inn på Røskje-gården og forlangte hester. Men «Nein» ble til «Ja» etter en pistol mot hodet og «5 Minuten». De utsultede og avmagrede hestene ble tjoret bak vognene og friske hester koplet til. Mye lokal krigshistorie fortalt på en utmerket måte.

Etter dette bidro også Steinar Røstad med historier fra krigen.

Så tok Vidar Natvig og Bjarne Loe ordet og kunne fortelle en stor nyhet. Egge Museum med dugnadsgjengen fra NTMF hadde kvelden før blitt tildelt «Frivillighetsprisen 2016» fra Steinkjer kommune. Her vanket det både plakett, blomster og en pengesum. Medlemsmøtet hyllet dugnadsgjengen med en skikkelig applaus, vel fortjent.

Steinar Røstad luftet så noen tanker om Stiklestadløpet som kan tenkes lagt til ei løype med krigsminner i Stod. Den samme Steinar og leder Roar Røssing viste bilder fra tidligere møter og treff. Først fra april med Levangers Piccolo og Hveding Auto. Fra maimøtet ved den gamle brannstasjonen på Steinkjer, ble det vist bilder av medlemmenes kjøretøyer da oppmøtet av disse var stort. Videre sommerbilder fra Sjøgata, Levanger, da det var Piccolo-premiere, og mange fikk sitte på en tur. Fra høstsesongen ble det vist bilder fra «kaffesuptur» (trøndersk for Cars & Coffee). Løypa gikk over Kringla, Mære, Sparbu, Borgenfjorden og tilbake til Sparbu for kaffe.

Etter dette fortalte Asmund Bjørken artige historier igjen, om trekkspillet hans som ble kalt ting som «leddbuss», «jammer-kommode» og lassaron-flygel». I siste sekvens spilte Asmund bl.a. «Hammarforsens brus», som han livat fortalte at han kunne den bare før utbygginga.

Vi i NTMF takker alle bidragsyterne i kveld for god underholdning og interessante lokalhistorier. Klarer vi å holde denne standarden over tid, er det ikke rart at medlemsmøtene er godt besøkt. Underveis fikk vi servert utmerket pizza og brus på Rødbrygga, som hadde lagt godt til rette for oss med eget møtelokale og tekniske hjelpemidler.

 

 

Bli medlem i NTMF ved å betale kontingent til vår konto: 4212 11 42745.
Hovedmedlem: 200,-
Husstand / Familiemedlem: 30,-
Husk navn og adresse, mobilnummer og E-post adresse.
Alle medlemmer mottar tekstmelding om klubbmøter, treff, løp og "påsparket turer", skulle du som medlem ikke få denne meldingen, ta kontakt på E-post: motorhistoriskgmail.com  

 

Powered by web2net  |