Brukernavn:
Passord:
 
Husk brukernavn/passord:
 
 

BMW R12

 
 

BMW R12

740 ccm 18 hk, 1936 modell.

Første serie produserte motorsykkel med hydrauliske demping av framgaffel.

 

Dette er en sykkel som kom til Norge med tyskerne i løpet av krigen.

Min sykkel er en sivil R12, som har blitt rekvirert av Wermacht.

BMW R12 er en viderekonstruksjon av R11 og skulle være en driftssikker turmotorsykkel. I 1937 skulle produksjon legges ned i fordel av den mer moderne BMW R71. Men den driftssikre sykkelen ble valgt i modernisering/motorisering av Wermacht. Den fikk nye grunne skjermer, annen utveksling i kardangen, og fothvilere istedenfor fotbrett og ikke minst finish.

De norske eierne som jeg har funnet var Idar Bakken fra Verdal, Magne Revdal, Leksdal og Ole Andreas Otlo på Sæter i Levanger. Så ble videre gitt til Nils Håvard Dahl, hvorfra jeg kjøpte den i 1966.

Fram til 1970 ble den brukt til fjellturer og festturer, men den ble ikke registrert før i 1989 etter 2 år med restaurering. En av de første turene gikk til Idar Bakken, da jeg kjørte inn på gården kom han og kikket litt usikkert gjenkjennende på BMW`n, jeg bekreftet at dette hadde vært hans sykkel, og etter litt jabbing spurte jeg om vi skulle ta en tur, før jeg hadde snakket ut var han på vei opp i sidevogna. Men da protesterte jeg, han skulle kjøre og vi byttet plass. Tror ikke det har kjørt en mer rakrygget mc-fører gjennom Øra. Da vi kom tilbake ble jeg med inn og fikk se gamle bilder der han og kjerringa kjørte BMW R12 ferietur i 1954.

De dro gjennom Trondheim, opp til Røros, ned gjennom Østerdalen og Gudbrandsdalen hjemover. Kjøreklær var det så som så med, kona hadde et skaut på hodet og Idar ei topplue, kjørebriller hadde de heller ikke. På denne turen var det fast dekke bare gjennom Trondheim og dette var stort sett brostein. Fra Støren og opp til Røros var det en masse grinder som måtte åpnes og lukkes. Ned Østerdalen var det brukbar grusvei, men opp gjennom hele Gudbrandsdalen var det veiarbeid og klargjøring til asfaltering på riksvei 50 som E6 den gang het. Det støvet så forferdelig at de måtte stoppe for hver bekk og vaske ut av øynene. Men ellers var dette en flott tur for det nybakte ekteparet. Året etter, etter en tur opp til slektningene i Helgådalen sent på høsten, fikk familien på 3 et voldsomt snøvær, de var glade de kom seg helskinnet hjem til Øra. BMW`n ble solgt til fordel av bil. Det hadde han mange ganger angret, ”han va da itj nøtt te å selg BMWn sjø”

 

 
 
 
 

Bli medlem i NTMF ved å betale kontingent til vår konto: 4212 11 42745.
Hovedmedlem: 200,-
Husstand / Familiemedlem: 30,-
Husk navn og adresse, mobilnummer og E-post adresse.
Alle medlemmer mottar tekstmelding om klubbmøter, treff, løp og "påsparket turer", skulle du som medlem ikke få denne meldingen, ta kontakt på E-post: motorhistoriskgmail.com  

 

Powered by web2net  |